آثار و فضایل تلاوت قرآن

گذشته از بحث اساسی تر تعمق در قرآن در خواندن و تلاوت این کتاب الهی، فضائل، آثار و فواید دنیایی و اخروی فراوانی وجود دارد؛

آثار و فضایل تلاوت قرآن
 

گذشته از بحث اساسی تر تعمق در قرآن در خواندن و تلاوت این کتاب الهی، فضائل، آثار و فواید دنیایی و اخروی فراوانی وجود دارد؛ باروری ایمان، تخفیف گناهان، درمان بیماری های روحی و روانی، عمر با بركت، استجابت دعا، صفای خانه، رفع غم و اندوه، پیمودن درجات كمال و ترقی از جمله پاداش های تلاوت قرآن است در این خصوص مراتبی جهت آشنایی با کتاب خدا وجود دارد که به صورت مختصر دو مرتبه را ذکر   می کنیم :

نگاه به قرآن


این اولین مرتبه آشنایی با کتاب خداست و نازل ترین مرتبه استفاده از ایات الهی است.
قرآن نور است « و انز لنا الیکم نوراً مبینا».( سوره نساء ایه 174)، و پیامبر اکرم فرموده است: «نگاه به قرآن عبادت است».حتی در مورد افرادی که قرآن را از حفظ دارند، سفارش شده که با نگاه به مصحف بخوانند.این مرحله از بهره جویی از قرآن ،شامل افراد با سواد و بی سواد می شود و راهی است برای افرادی که هنوز نمی توانند قرآن را قرائت کنند. در حقیقت هر عضو بدن انسان بهره ای و سهمی از قرآن کریم دارد و سهم چشم و بهره آن همین نگاه کردن به آیات الهی است.


 شنیدن قرآن
دومین مرتبه استفاده ا ز کلام الهی این است که در هنگام تلاوت، گوش جان بدان بسپاریم و با دقت تمام بشنویم.که خداوند در این باره فرموده است:«و اذا قُرئ الْقرآن فاستمعوا له و أنصتوا لعلّکم ترحمون»؛ (هنگامی که قرآن خوانده می شود گوش فرا دهید و خاموش باشید، شاید مشمول رحمت خدا شوید). ( سوره اعراف ایه 204)

امام سجاد(ع) فرموده اند:« هر کس حرفی از کتاب خدا را بشنود بدون اینکه خود قرائت کند، خداوند برایش حسنه ای می نویسد و یکی از گناهان او را محو می کند و مقام او را یک درجه بالا می برد».
 

برخی از آثار و براکت دنیوی و اخروی تلاوت  قرآن کریم

        الف. فضایل دنیوی

1.استجابت دعا:

امام صادق ـ علیه السّلام ـ می‌فرماید: از حضرت رسول اكرم ـ صلّی الله علیه و آله ـ سوال شد، بهترین مردم چه كسانی هستند؟ فرمود: الحالُ المرتحل، سؤال شد یا رسول الله ـ صلّی الله علیه و آله ـ معنی حال المرتحل چیست؟ فرمود: كسی كه قرائت قرآن را شروع كند، و آن را ختم نماید، برای او نزد خداوند دعای مستجاب شده‌ای است.

2. برآورده شدن حاجت ها:

از امام رضا ـ علیه السّلام ـ از پدرانش ـ علیهم السلام ـ از امیر المؤمنین ـ علیه السّلام ـ نقل شده، هر گاه یكی از شما حاجتی داشته باشد، روز پنج شنبه صبح زود از خانه خارج شود، و هنگام خارج شدن از منزل آیه آخر سوره آل عمران و آیت الكرسی و انا انزلناه و حمد را قرائت كند، كه در قرائت آنها، برآورده شدن حوائج دنیا و آخرت است. 

3. رزق و روزی:

هر گاه در خانه‌ای بسیار تلاوت قرآن شود،‌خیر و بركتش زیاد می‌شود، و اهل آن به وسعت رسند، و آن خانه، برای اهل آسمان درخشندگی دارد، چنان چه ستارگان آسمان برای اهل زمین می‌درخشند.

 

4. پیشگیری و درمان بیماری:

قرآن بیماری‌های جسمی و روحی انسان را شفا می‌دهد، به همین خاطر خداوند متعال می‌فرماید: «وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاء وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِینَ وَلاَ یَزِیدُ الظَّالِمِینَ إَلاَّ خَسَارًا .و رسول خدا ـ صلّی الله علیه و آله ـ می‌فرماید: «من لم یستشف بالقرآن فلا شفاه الله».

ضمنا  در این خصوص چند مورد از آیات و روایات را ذكر می‌كنیم:

1. امام محمد باقر ـ علیه السّلام ـ می‌فرماید: مردی از همدان از درد كمرش شكایت كرد، كه بر اثر درد كمر شب‌ها خواب نمی‌رود، حضرت امیر المؤمنین ـ علیه السّلام ـ به او فرمودند: دستت را به جایی از كمرت كه درد می‌كند، قرار بده، و سه بار بخوان: «و ما كان لنفس ان تموت الا باذن الله كتاباً موجلاً و من یرد ثواب الدنیا نؤته منها و من یرد ثواب الاخره نؤته منها و سنجزی الشاكرینو هفت بار «انا انزلنا» را بخوان خداوند شما را شفا می‌دهد، انشاء الله.

2. امام صادق ـ علیه السّلام ـ می‌فرماید: هر كس هفت مرتبه سوره حمد را بر دردی از دردها بخواند، آن درد به اذن خداوند بلند مرتبه آرام شود.

3.درمان بیماری روانی: خداوند در قرآن كریم می‌فرماید: «الا بذكرالله تطمئن القلوب»  پس هر قلبی با ذكر خدا اطمینان می‌یابد، ‌و اضطرابش تسكین پیدا می‌كند. آری، این معنا حكمی است عمومی كه هیچ قلبی از آن مستثنا نیست، مگر این كه كار قلب به جایی برسد كه در اثر از دست دادن بصیرت و رشدش دیگر نتوان آن را قلب نامید، البته چنین قلبی از ذكر خدا گریزان و از نعمت طمأنینه و سكون محروم خواهد بود.

        ب. فضایل اخروی

1.آمرزش گناهان

رسول خدا ـ صلّی الله علیه و آله ـ فرمود: هر كس هنگامی كه به بستر خواب رود، صد بار سوره قل هو الله احد را بخواند، خداوند گناه پنجاه سال او را بیامرزد. رسول خدا ـ صلّی الله علیه و آله ـ می‌فرماید: هر كه در حال جوانی قرآن بخواند، و با ایمان هم باشد، قرآن با گوشت و خونش بیامیزد، و خدای عز و جل او را با فرشتگان پیام برنده و نیک رفتار رفیق كند، و قرآن برای او در روز قیامت پرده و مانعی از آتش باشد، و گوید: بار پروردگارا! هر كارگری به مزد كار خویشتن رسیده به جز كارگر من، پس گرامی‌ترین عطاهای خود را به او برسان

2. جلب حسنات

حضرت رسول اكرم ـ صلّی الله علیه و آله ـ می‌فرماید: هر كس به فرزندش قرآن خواندن را یاد بدهد، گوئی كه ده هزار حج تمتع و ده هزار عمره به جا آورده است؛ و ده هزار برده از فرزندان حضرت اسماعیل را آزاد كرده است، و ده هزار غزوه (جنگ در ركاب پیامبر) انجام داده است؛ و ده هزار فقیر مسلمان گرسنه را طعام داده است، و گوئی ده هزار مسلمان برهنه را لباس پوشانده است، ‌و برای او به هر حرفی ده حسنه می‌نویسند، و ده گناه از او محو می‌كنند.

3. ورود به بهشت

امام جعفر صادق ـ علیه السّلام ـ از قول رسول خدا ـ صلّی الله علیه و آله ـ می‌فرماید: هر كه در حال جوانی قرآن بخواند، و با ایمان هم باشد، قرآن با گوشت و خونش بیامیزد، و خدای عز و جل او را با فرشتگان پیام برنده و نیک رفتار رفیق كند، و قرآن برای او در روز قیامت پرده و مانعی از آتش باشد، و گوید: بار پروردگارا! هر كارگری به مزد كار خویشتن رسیده به جز كارگر من، پس گرامی‌ترین عطاهای خود را به او برسان، فرمود: پس خدای عزیز و جبار دو جامه از جامه‌های بهشتی به او بپوشاند، و بر سرش تاج كرامت نهاده شود، سپس به قرآن گفته شود: آیا ما تو را درباره این شخص خشنود كردیم؟ قرآن گوید: بار پروردگارا من برتر از این درباره او میل داشتم، پس نامه امان (از دوزخ) به دست راستش می‌دهند، و فرمان جاویدان ماندن در بهشت را در دست چپش می‌دهند، و وارد بهشت گردد؛ پس به او گفته شود: بخوان (قرآن را) و یك درجه بالا برو، سپس به قرآن گویند: آیا آن چه تو خواستی به او رساندیم و تو را خشنود كردیم؟ گوید: آری. حضرت فرمود: هر كس قرآن را بسیار بخواند، و با این كه حفظ آن (بر او) دشوار است، آن را به ذهن خویش بسپارد، خدای عز وجل دو بار پاداش آن را به او بدهد.